PASTILA LEGISLATIVĂ DE MARTIE-2

Angajații cu copii au dreptul la zile libere plătite pentru întreaga perioadă cât școlile stau închise!

Dată fiind situația actuală cu care România, precum și întreaga Europă se confruntă, autoritățile române au venit in sprijinul părinților care au copii în îngrijire și nu au cu cine să-i lase în perioada pentru care școlile sunt închise.

articol realizat prin susținerea

logo patrat brexton.png

scris de

Florina Stancu

Partener @Brexton

portrait Florina_edited.jpg

Mihaela Volintirescu

Senior Legal Adviser @Brexton

V2_poza.png

     Astfel, în data de 14 martie Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat decretul pentru promulgarea Legii nr. 19/ 2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ (denumită în cele ce urmează “Lege”/ „Legea”).

 

      Sunteți obligați să acordați zile libere tuturor angajaților cu copii?

      Răspunsul este evident NU!

      Conform dispozițiilor Legii nr.19/2020, pentru ca părinții să beneficieze de zile libere pentru perioada cât sunt închise unitățile de învățământ, este obligatoriu să fie îndeplinite două condiții cumulative:

  •     Copiii să aibă până în 12 ani sau în cazul copiilor cu dizabilități să aibă până în 18 ani, în cazul ambelor categorii fiind obligatoriu ca aceștia să fie înscriși in cadrul unei unități de învațământ.

  •     Locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.

   

      Pentru fiecare angajat care se încadrează în situația de mai sus angajatorul este obligat să-i platească angajatului o indemnizația în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zi lucrătoare pentru fiecare zi liberă, urmând ca sumele pentru plata indemnizației să fie decontate din Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale.

! Bine de știut

      Aceste dispoziții nu se aplică doar în situația actuală a virusului COVID-19, ci sunt aplicabile ori de cate ori situațiile excepționale sau condițiile meteo nefavorabile decretate astfel de autoritați impun adoptarea unor astfel de măsuri.

Aveti intrebări?

Brexton vă stă la dispoziție!

Ne puteți contacta la: florina.stancu@brexton.ro, sau la telefon 0726 301 972

mihaela.volintirescu@brexton.ro sau la telefon 0737 800 276.

 

 Kids with  Masks

Dacă dorești să rămâi la curent cu noutățile din comunitate și să îți fie trimise în fiecare lună aceste informații, te invităm să te abonezi la newsletterul lunar.