top of page
Logo_angajez45+_Color.png
MANIFEST DE SCHIMBARE A PIEȚEI MUNCII DIN ROMÂNIA

contextul pieței muncii

Ce nu este Angajez 45+? 

Care este rolul vostru, al tuturor și al fiecăruia în parte, în demersul pe care l-am demarat pentru schimbare?

(filmare de la evenimentul de lansare al proiectului - nov.2019)

Alina Anghel - Co-Fondator @Angajez 45+

Angajez 45+ este un manifest de combatere a crizei forței de muncă prin elimininarea criteriului de vârstă, la angajare. Mobilizare socială, născută din convingerea că educarea pieței forței de muncă, prin adresarea directă către angajatori și candidați, deopotrivă, poate genera schimbarea!

Cui se adresează Angajez 45+?

Proiectul se adresează pieței muncii și actorilor implicați: tuturor angajatorilor, tuturor profesioniștilor de nivel senior (vârsta și competența ~ 45+ ani și experiența îndelungată în câmpul muncii) și autorităților statului (ANOFM, Min. Muncii – reglementatorii)

De ce ”Angajez 45+”?

În contextul unei vulnerabilizări globale cauzate de criza din sănătate, la nivelul societății și pieței muncii descoperim nevoia stringentă de comunicare transparentă, constructivitate și de identificare de soluții și resurse.
 
- 60% dintre români au avut de suferit din punct de vedere professional, din cauza pandemiei
- persoanele între 45 – 54 de ani au fost cel mai afectate de pierderea locului de muncă
- 23% dintre români au suferit modificări și scăderi salariale, de normă sau ale beneficiilor
*Conform sondajului IPSOS, mai 2020
 
Provocările și discriminarea cu care candidații 45+ se confruntau în momentul demarării proiectului Angajez 45+ cunoaște acum noi proporții.
Astfel, continuăm să navigăm înspre direcția normalizării unor practici mai sănătoase, de incluziune, în ceea ce privește acest segment de participanți la dezvoltarea pieței muncii.

 

Considerăm necesară, imperioasă chiar, o astfel de acțiune, deoarece dezechilibrele din piața forței de muncă pot conduce la o vulnerabilizare aproape ireversibilă a întregii țări. Se golesc rând pe rând familii, instituții, companii, până când va rămâne doar amintirea unei zbateri constante atât a angajatorilor, cât și a candidaților. Pentru prima dată în România, candidaților 45+ le este oferită o voce și o platformă!

misiunea noastră

misiunea noastră

misiunea noastră

Two Men Shaking Hands

Sponsorizare

Vrei vizibilitate sau transformare organizațională?Sponsorizează proiectul

și vei primi sprijinul campaniei!

Young Lawyer

Ambasadori

Vrei sa fi contribuitor?

Sustine proiectul prin promovare  pe canalele

social-media personale.

Zooming on Tablet

Parteneri

Vrei să te implici personal?

Și tu poți contribui

la schimbare!

Hai sa ne cunoastem!

Group Picture

Voluntariat

Dacă vrei să te înscrii

ca voluntar,

 ne poți scrie un mail

Mult succes!

misiunea noastră

Schimbarea în profunzime a unui context social, a unor practici profesionale sau a unei țări, cu totul, poate părea un gând naiv pentru mulți.

Noi, oamenii din spatele ”Angajez 45+” suntem cei câțiva.

Cei câțiva profesioniști determinați să livreze rezultate, cei câțiva entuziaști care înțeleg că și pașii mici te pot duce la destinație atunci când ai curajul de a fi perseverent, cei câțiva încăpățânați complet dedicați cauzei.
 

Misiunea Angajez 45+ păstrează din valorile inițiale cu care a pornit la drum, dar se concentrează tot mai mult pe aspecte precum reconversie, reintegrare și reconstrucție.
Piața muncii nu va mai fi niciodată ca înainte de izbucnirea pandemiei, deci are ocazia de a fi mai bună, mai competitivă și mai incluzivă.
De aceea, vom continua să acționăm ca un liant între toți actorii din piața muncii, cu scopul înlesnirii comunicării și dezvoltării de alternative la toate problematicile cu care aceștia se confruntă.

Eliminarea criteriului de vârstă din procesul de selecție și recrutare rămâne un factor central în proiectul nostru, construind pe aceasta o plajă largă de resurse pentru candidați, angajați, angajatori și recrutori.

Piața muncii este un drum cu două sensuri și, pentru a garanta soluții obiective și cu adevărat eficiente, este important să înțelegem provocările și să rămânem ancorați în realitățile tuturor componenților ce o alcătuiesc.
 
Reducerea discriminării se poate realiza prin:
- RECONVERSIE – vom dispune resurse utile candidaților și angajaților dornici să întoarcă efectele negative ale crizei în favoarea lor, reușind astfel să se redescopere și reinventeze
- REINTEGRARE – vom milita pentru includerea candidaților 45+ în companii ce își doresc să construiască culturi organizaționale responsabile prin diversitate și maturitate profesională
- RECONSTRUCȚIE –vom contura noul format al pieței muncii prin dezvoltarea și monitorizarea constantă a platformei

Misiunea noastră nu este una nobilă. Poate chiar din contra. Este una ingrată pentru că presupune confruntarea directă a unor problematici delicate, cu scopul de a normaliza contextul pieței muncii. Având acest disclaimer proaspăt clarificat, putem rezuma astfel: misiunea stabilită în cadrul campaniei ”Angajez 45+” este de a combate discriminarea la angajare, pe criterii de vârstă, a candidaților seniori, pentru a crea o punte de legătură între aceștia și angajatorii care se confruntă cu dificultăți în a gestiona criza forței de muncă.

 
Puterea de regenerare a pieței forței de muncă se regăsește în fiecare dintre cei implicați, indiferent de care parte a baricadei se află. De aceea, schimbarea doar de acolo poate începe, de la ei, de la noi!

valorile noastre

Valoarea noastră, ca oameni, nu este dată de informațiile pe care le deținem, de anormalitățile pe care ochii noștri antrenați le pot observa sau de cunoștințele pe care tânjim să le acumulăm.

Nu este dată nici de ceea ce știm că am putea schimba, dar din comoditate lăsăm ”pe altădată”.

Nu este dată nici de ceea ce credem că știm doar noi, în personificarea noastră a deținătorilor adevărului suprem.

Aceasta este dată de idealul care ne călăuzește în tot ceea ce întreprindem de-a lungul vieții personale și profesionale. Valorile morale fundamentale pe care se ridică semeață construcția acestui proiect, sunt:
Echitatea – milităm pentru șanse egale   
Prețuirea – milităm pentru reconsiderarea atitudinii vizavi de maturitatea candidaților 45+
Onestitatea – milităm pentru o atitudine fermă și justă de o parte și de alta a baricadei pieței muncii   
Cultivarea muncii – milităm pentru dezvoltarea profesională continuă și respectul pentru meserie

obiectivele

Conștientizare

Tragerea unui semnal de alarmă cu privire la existența în piața muncii a unui trend de discriminare la angajare pe criterii de vârstă, semnal de alarmă menit să îndemne la dialog, la acceptarea existenței problemei și, ulterior, la descoperirea de soluții.

Educare

Informarea corectă și educarea jucătorilor relevanți (candidați, profesioniști de resurse umane, manageri etc.), astfel încât acest tip de stigmat bazat pe criterii de vârstă să fie respins și, de ce nu, complet eradicat la nivel de societate.

Stabilizare
”Turnarea fundației” pentru construirea unui climat stabil și încurajator, care va contribui la formarea unor legături sănătoase și puternice. Eliminarea ”bagajului” de asumpții și idei preconcepute legate de candidații seniori.

Schimbare

Înregistrarea rezultatelor măsurabile cu privire la impactul proiectului. Devoalarea schimbărilor generate și a efectelor pe care campania le-a avut atât la nivelul pieței forței de muncă, dar și la nivel individual, pentru candidații și angajatorii implicați în proiect.

realizările de până acum

noi. 2018 – mar. 2019:

Concept, strategie, planning pentru 2 ani

Parteneriate cu furnizori de resurse necesare proiectului pentru:

•cercetare de piață - Ipsos Interactive Services

•PR – Lighthouse Communications

•creație și strategie de poziționare – The CopyPie

•locuri de muncă – agențiile Lugera, Georgia Management, LeoHR, WeDoHR, GabTeo, Total Business Solutions

•coaching și consiliere în carieră - voluntari

•moderare focus grupuri - AbleHub

•consultanță în proiect - Rodica Obancea, Alina Anghel & voluntari

•marketing și organizare de evenimente - The Basics Agency

•foto - Alesiuc Photography

•consultanță juridică - Brexton

ian. 2019:

Un focus group cu agenții de recrutare

Am adunat laolaltă 7 agenții de recrutare în cadrul unui focus grup de 3 ore pentru aflarea și validarea realității din piața muncii, în relația cu candidații și angajatorii.

feb. 2019 – prezent:

Un grup pilot experimental cu 11 candidați

Am strâns un grup pilot de 11 candidați diverși pe care îi susținem cu resursele necesare pentru a-și găsi un loc de muncă potrivit și pentru a avea o direcție clară, un plan de carieră, dar și pentru a avansa la următorul nivel al potențialului lor pentru a deveni candidați mai buni pentru angajatorii pe care îi aleg. Acesta este un grup experimental făcut pentru a avea o imagine mai clară asupra experienței reale a candidaților 45+ direct de la sursă. ​ ​

mar. – sep. 2019:

Cercetare de piață

2 cercetări de piață realizate în paralel, adresând 2 target-uri diferite - o analiză pe candidați și una pe angajatori

iul. 2019:

Platformă de joburi
Lansarea landing page-ului cu joburi pe platforma "undelucram", cu gratuitate la postare pentru toti angajatorii incluzivi din Romania

aug. 2019:

Site-ul oficial al proiectului

Lansarea site-ului proiectului

sept. - oct. 2019:

Parteneriate cu furnizori de resurse necesare proiectului pentru:

•recrutare –(Happy Recruiter), Dora, robotul de recrutare online care caută și intervievează candidați conform specificațiilor angajatorilor

•vizibilitate – Advanced Robotics – robotul Emil (humanoid fizic pentru prezența în aeroporturi, gări și mall-uri la nivel național)

Recrutare de mai mulți voluntari în echipa organizatorică & parteneriate cu furnizori de resurse necesare proiectului pentru:

•PR – am creat o echipă de 5 PR, specialiști cu experiență pentru relația cu presa și endorseri. Și mai căutăm încă 2 pentru relația cu statul

•Filmare, regie și montaj – ni s-a alăturat un voluntar, mai căutăm încă 2 pentru filmare și regie

•Copywriting – am creat o echipa de 3 voluntari și mai căutăm încă 7 pentru social media, site, newslettere și alte materiale

•Fundraising – am creat o echipă de 2 voluntari și mai căutăm încă 2 cărora să le oferim și recompense

Parteneriate cu angajatorii interesați

Începerea discuțiilor cu sponsorii proiectului pentru investiții în campania media

noi. 2019

Conferință de presă

Anunțarea rezultatelor studiului de piață

Eveniment de lansare a campaniei de comunicare

Primul eveniment care anunță lansarea proiectului cu reprezentanți ai companiilor (CEOs și top manageri în calitate de key note speakers, agenții de recrutare și candidați, presă etc.)

noi. 2019 - dec 2020

Campania media

Promovarea proiectului și a partenerilor pe toate canalele

ian. 2020 – dec. 2020

Evenimentele naționale

Începerea unei serii de evenimente la nivel național - conferințe, workshop-uri, dezbateri - pentru aflarea situației din piața muncii și găsirea de noi soluții pentru schimbare (Cluj-Napoca, Brașov, Sibiu, Ploiești, Pitești, Constanța, Timișoara, Iași, Craiova

 

Continuarea acțiunilor începute în 2019 și promovarea Conversațiilor Angajez 45+.

mesaj de la fondatori

Rodica Obancea

Co-Fondator Angajez 45+

Am inițiat un proiect pentru schimbare, care aduce împreună actorii din piața muncii: manageri din companii, antreprenori, experți, ONG-uri și reprezentanți ai autorităților. 

Alina Anghel

Co-Fondator Angajez 45+

Am reperat mai multe mituri existente în piața muncii din România, pe care le investigăm și le adresăm în proiectul pe care l-am inițiat, ca oportunități de îmbunatățire a comunicării intre candidați și angajatori.

bottom of page