Pandemia a influențat negativ piața muncii, atât pe fondul restrângerii dar și al încetării activității în anumite sectoare economice (turism, organizare de evenimente, horeca), astfel că aproape jumătate (46%) dintre cei rămași fără loc de muncă l-au pierdut în lunile aprilie - iunie anul curent, potrivit concluziilor sondajului realizat la mijlocul acestui an, de către partenerii noștri de la Kondiment.
De asemenea, dificultatea găsirii unui loc de muncă reprezintă o realitate dureroasă cu care se confruntă aproximativ 70% dintre participanții la sondaj. Mai mult decât atât, 88% dintre respondenți sunt de părere că anul 2020 a marcat o înrăutățire a condițiilor în ceea ce privește posibilitatea găsirii unui loc de muncă.
Procesul de găsire a unui loc de muncă îi pune la grea încercare pe cei care-și doresc să revină în activitate. Astfel, peste o treime (36%) din respondenți se află în căutarea unui loc de muncă de mai mult de 4 luni. Aproape jumătate (43%) din cei care și-au manifestat interesul pentru un loc de muncă nu au fost chemați la interviu, în timp ce 46% nu au fost chemați niciodată la un interviu pentru angajare. Din rândul celor care i-au convins pe potențialii angajatori că merită să stea de vorbă cu ei, 61% n-au trecut de etapa de început a procesului de recrutare.
În ciuda dificultăților evidente, simpla dorință de a găsi un loc de muncă nu e suficientă în absența unor acțiuni concrete întreprinse în acest scop. S-a observat că mai mult de jumătate din respondenți nu intenționează și nici nu participă la târguri de joburi, nu apelează la serviciile agențiilor de recrutare și nici nu trimit scrisori de intenție sau cereri de angajare companiilor vizate. Din datele colectate și analizate, nivelul de implicare în procesul de găsire a unui loc de muncă potrivit nu se bazează pe o atitudine proactivă, ci mai degrabă pe o așteptare recurentă de oportunități venite din partea angajatorilor. Aceștia aplică pentru pozițiile deschise, îndeosebi, prin intermediul platformelor de job-uri sau anunțurilor din mica publicitate. Metodele alternative nu sunt foarte populare, puțini fiind dispuși să participe la târguri de job-uri sau să apeleze la servicii de specialitate în domeniul consilierii de carieră sau al recrutării prin agenții specializate.
Pe de altă parte, efortul de a trimite un CV a fost încununat de succes pentru doar 29% dintre cei care au în prezent un loc de muncă. Procentul mic al celor care și-au găsit un loc de muncă în urma trimiterii CV-ului e determinat de probleme în modul de redactare a acestuia, lipsa informațiilor relevante cu legătură directă la experiența anterioară sau datorită numărului mare de poziții schimbate într-un timp relativ scurt. De asemenea, s-au identificat probleme în modul în care sunt gestionate așteptările salariale ale candidaților, lipsa de transparență din mesajele de recrutare, așteptările nerealiste raportate la venituri și folosirea tot mai des a sistemelor automate de selecție a candidaților eligibili.
În acest context, 37% dintre respondenți au declarat că lipsa vizibilă de experiență în cazul unui CV i-a determinat să-și orienteze atenția către alți candidați. Este interesant de remarcat faptul că femeile cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani au fost mai des refuzate pe motivul lipsei de experiență. În ceea ce privește pretențiile salariale considerate prea mari de către reprezentanții companiilor, acest aspect a fost observat în cazul candidaților din grupa de vârstă 45 – 54 de ani. De asemenea, vârsta a reprezentat, în proporție de 46%, un motiv de refuz pentru cei de peste 45 de ani.
Din perspectiva angajaților și candidaților, locul de muncă ideal este caracterizat de un salariu bun, posibilitatea de evoluție profesională și personală, echilibrarea balanței între timpul petrecut la locul de muncă și viața de familie și stabilitate pe termen lung. De asemenea, pe fondul crizei medicale s-a observat un interes mai mare și față de posibilitatea abonării la sistemul de sănătate privat, atât pentru ei cât și pentru familie.
Întregul studiu, realizat de Kondiment Wordwide, poate fi accesat aici.
scris de
împreună cu
Dacă dorești să rămâi la curent cu noutățile din comunitate și să îți fie trimise în fiecare lună aceste informații, te invităm să te abonezi la newsletterul lunar.
Comments