top of page

Pastila legislativă de mai

COVID – 19: NOUA NORMALITATE LA LOCUL DE MUNCĂ

Recomandările Agenției Europene Pentru Securitate Și Sănătate În Muncă

O dată cu încetarea stării de urgență, multe dintre companii iși vor relua activitatea. În acest context, atât angajatorii, cât și angajații vor trebui să se adapteze unei noi realități în care distanțarea socială va deveni noua normalitate. La sfârșitul lunii trecute Agenția Europeană Pentru Securitate Și Sănătate În Muncă (EU-OSHA) a publicat un ghid ce conține un set de recomandări pe care angajatorii le pot avea în considerare în contextul reluării activităților la locul de muncă.


În vederea asigurării unui loc de muncă într-un mediu care să asigure un nivel ridicat de siguranță și sănătate, UE-OSHA recomandă să se aibă în vedere următoarele:

 • Evaluarea riscurilor și măsuri potrivite

Angajatorii sunt invitați să evalueze modificările produse in organizație cu privire la modul în care se desfășoară munca, având în vedere atât riscurile cu privire la sănătatea fizică, cât și riscurile cu privire la sănătatea mentală a angajaților. După efectuarea analizelor interne, urmează partea de elaborare a unor planuri, proceduri și strategii menite să asigure respectarea recomandărilor în domeniul de activitate în care compania își desfășoară activitatea sau, atunci când este cazul, obligațiile impuse de autorități.

TREBUIE AVUTE ÎN VEDERE:

 • minimizarea expunerii la COVID-19 a angajaților,

 • adaptarea treptată la reluarea activităților,

 • programe care să asigure reintegrarea,

 • modalitatea de gestionare a lucrătorilor care lucrează de acasă.

Atenție!

O politică simplă elaborată la nivelul companiei, în care să fie trasate liniile directoare se poate dovedi mai bună decât o procedură stufoasă pe care nu o cunoaște și respectă nimeni.

 • Implicarea angajaților in procese

Este important să consultați lucrătorii și / sau reprezentanții acestora din timp despre măsurile pe care urmează să le luați și modul în care acestea vor funcționa în practică. Colaborarea între angajator și angajați este una dintre cele mai importante piese în evaluarea riscurilor și dezvoltarea răspunsurilor cu privire la adoptarea unor măsuri care să asigure sănătate și siguranță.

 • Grija față de lucrătorii care au fost bolnavi

Majoritatea celor infectați cu Coronavirus (aproximativ 80%) se recuperează fără a avea nevoie de tratament special. Mai mult decât atât, o pondere semnificativă din infectări sunt asimptomatice. Pe lângă simptomele obișnuite ale virusului, UE-OSHA atrage atenția că mai exista și alte caracteristici ale sănătății angajaților care trebuie luate în considerare și care au putut fi generate de situația actuală:

 • Slabiciunea musculară,

 • Probleme de memorie și concentrare,

 • Incapacitatea de a face față muncii

 • Planificarea și învățarea pentru viitor

Recomandarea UE-OSHA se referă la ipoteza în care un nou vârf al pandemiei revine și vor fi necesare noi măsuri drastice de distanțiere socială, ipoteză pe care toate companiile trebuie să o aibă în vedere la elaborarea strategiilor viitoare.

Companiile care au folosit telemunca pentru prima oară pot lua în considerare adoptarea acesteia ca o practică modernă de lucru pe termen lung. Experiența acumulată în timpul pandemiei se poate transforma în elaborarea unei politici și proceduri interne sau îmbunătățirea celor existente.

 • O informare permanentă bună

UE-OSHA recomandă să verificați întotdeauna dacă sursa originală a informațiilor este o sursă oficială, dat fiind faptul că există, în toate statele membre o avalanșă de informații contradictorii.

Atenție!

Cantitatea de informații legate de COVID-19 poate fi copleșitoare și poate fi dificilă diferențierea informațiilor, de multe ori făcându-se referire la COVID-19 ca fiind o infodemie.

 

articol realizat prin susținerea

Mihaela Volintirescu

Senior Legal Adviser @Brexton


Aveti intrebări? Brexton vă stă la dispoziție!

Ne puteți contacta la: mihaela.volintirescu@brexton.ro sau la telefon 0737 800 276.

 

Dacă dorești să rămâi la curent cu noutățile din comunitate și să îți fie trimise în fiecare lună aceste informații, te invităm să te abonezi la newsletterul lunar.Opmerkingen


bottom of page