Salariu, program flexibil sau echilibru între viața privată și cea profesională? Majoritatea beneficiilor cerute se încadrează în sfera așteptărilor întâlnite recurent, indiferent de vârsta candidatului.
Pachetele de beneficii care includ program de lucru flexibil, dezvoltare profesională de lungă durată, pachet de asigurare medicală privată și o cultură organizațională echilibrată sunt cele mai căutate, în aceast moment.
Trei din patru angajați se declară mulțumiți sau foarte mulțumiți de locul actual de muncă relevă concluziile unui sondaj realizat la mijlocul acestui an, chiar dacă 42% dintre cei care au lucrat sau lucrează n-au fost niciodată promovați. Femeile par a fi mai puțin mulțumite decât bărbații, iar faptul că cei din urmă ocupă cea mai înaltă poziție din companie (54%) poate fi una dintre cauzele acestei percepții feminine.
Câteva dintre concluzii trase în urma studiului Kondiment, realizat în luna iulie 2020, ne arată că portalurile online de joburi se numără printre instrumentele preferate de tinerii până în 34 de ani, seniorii preferând mai ales abordările clasice de anunțare a disponibilității spre o anumită poziție deschisă.
Indiferent de metoda aleasă, pentru 41% dintre respondenții care au în prezent un loc de muncă a fost suficient un singur interviu ca să obțină jobul dorit. 29% au avut nevoie de 2-3 interviuri pentru a-și convinge angajatorul că sunt candidații potriviți pentru postul respectiv.
Este important să ai la îndemână un barometru care să te ajute să te orientezi, să iți formulezi o strategie de acțiune.
Vă prezentăm succint date statistice de actualitate din piața forței de muncă din România, obținute în urma unui sondaj efectuat de către Kondiment.
Proiectul Angajez 45+ și-a asumat un rol de mediator între candidați și angajatori, cu focus pe comunicarea eficientă și transparentă între părțile implicate. Pornind de la aceste premize, am căutat noi proiecte ce pot ajuta părțile vizate. Așa a luat naștere Inițiativa Internship 45+ - un proiect de comunicare adresat candidaților doritori să-și adauge competențe noi în CV, prin participarea la un program de Internship, precum și angajatorilor ce au deschise astfel de poziții.
Conform statisticilor, problema discriminării pe criterii de vârstă ne va afecta din ce în ce mai mult în viitor - angajați, angajatori, societatea în ansamblu. Te invităm să afli în rândurile de mai jos câteva date și statistici care generează îngrijorări, dar care în același timp duc către potențiale soluții de preîntâmpinare a viitoarelor probleme.
Comunicarea este sâmburele din care încolțește posibilitatea identificării soluțiilor, chiar și în cele mai sensibile sau solicitante problematici din piața muncii. Și pentru că foarte mulți dintre voi ați dorit să continuăm să comunicăm la fel de eficient și deschis ca și până acum, pe teme dintre cele mai diverse, anunțăm cu entuziasm că vom relua ”Conversațiile Angajez 45+”!
Odată cu declanșarea pendemiei cu cornavirus, Dora a conversat online cu aproape 30.000 persoane pe teme legate de recrutare, perspective în piața muncii, și în general îngrijorări legate de noul context.
Rezultatele acestor conversații au făcut obiectul câtorva analize, din care vă prezentăm o primă parte.
Într-o formulă care a rotunjit aproape de perfecțiune tematica aflată de o vreme încoace pe buzele tuturor candidaților și ale angajatorilor incluzivi, am conversat despre și în jurul a trei mari întrebări: „Cum aleg să mă reinventez în perioada Covid?”, „Care sunt oportunitățile din piața forței de muncă?” și „Cum beneficiez de aceste oportunități?”
Fie că dorim, fie că suntem puși în situația de a ne schimba locul de muncă, discutăm despre o treabă prea serioasă pentru a fi lăsată la voia întâmplării. Mai ales în perioadele de criză economică și socială, ori când incertitudinea este mai mare pe piața muncii, este super oportun să știi ce ai de făcut și cum anume este cel mai potrivit pentru tine să procedezi.
Aflați bazele strategiei pe care ați putea să o aplicați pentru a vă contura brandul de candidat. Fie că veți lua o coală de hârtie să vă notați ideile acum, fie că veți reveni în paginile noastre web și Facebook, rețineți acum concluzia: în materie de brand personal, TOTUL este posibil!
Când vine vorba despre o schimbare dorită, TOTUL începe cu partea plină a paharului care poartă numele de OPORTUNITATE. Da, perioada prin care trecem este MOMENTUL pentru ca toți participanții din piața muncii să își reașeze priorități, nevoi, căutări.
Care sunt oportunitățile din piața forței de muncă și cum beneficiez de ele?
La aceste întrebări am încercat să găsim răspunsuri în cadrul celei de-a doua ediții a seriei Conversații Angajez 45+, care s-a desfășurat marți, 19 mai, într-o platformă digitală.
Care este impactul psihologic și social pe care îl are perioada Corona Virus asupra noastră, fie că suntem angajatori sau candidați? Ce repercusiuni practice se creează, pe măsură ce din ce în ce mai multe companii sunt afectate iar incertitudinea și anxietatea cresc, pe piața de muncă?
O dată cu încetarea stării de urgență, multe dintre companii iși vor relua activitatea. În acest context, atât angajatorii, cât și angajații vor trebui să se adapteze unei noi realități în care distanțarea socială va deveni noua normalitate.
Pandemia COVID-19 aduce noi încercări pentru sectorul de business: concedieri masive, un număr fără precedent de angajați care lucrează de la distanță și o luptă acerbă pentru supraviețuirea economică.
Sub aceste presiuni, companiile vor reconsidera modul în care privesc angajații seniori, scrie Fast Company, una dintre cele mai reputate publicații internaționale de business.
Decretarea stării de urgența la 16 martie 2020, a determinat schimbări majore privind modalitatea de desfăsurare a activităților în cadrul companiilor, indiferent de mărimea acestora, înreg mediul de afaceri fiind obligat să gasească soluții noi și să se adapteze noilor măsuri impuse de autorități.
O dată cu decretarea stării de urgență, companiile, indiferent de mărimea acestora și domeniul de activitate s-au văzut nevoite să se adapteze noii realități generate de virusul COVID-19, multe dintre acestea diversificându-și domeniul de activitate, mutându-se în mediul online sau văzându-se nevoite, ca, peste noapte, să-și trimită angajații să muncească de acasă.
Perioada pe care o traversăm cu toții și măsurile de distanțare sociale luate de autorități cer o remodelare a comportamentului individual și o adaptare la noile realități și pentru un candidat 45+ aflat în căutare activă de job.
Dată fiind situația actuală cu care România, precum și întreaga Europă se confruntă, autoritățile române au venit în sprijinul părinților care au copii în îngrijire și nu au cu cine să-i lase în perioada pentru care școlile sunt închise.
Este deja de notorietate faptul că datele personale (inclusiv datele personale ale angajaților) se prelucrează cu respectarea unor principii reglementate de Regulamentul General privind Protecția Datelor
Într-o piață în care se vorbește tot mai des despre prelungirea vârstei de pensionare, persoanele peste 45 de ani se confruntă cu discriminarea la angajare, pe criterii de vârstă.
Legea 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, este în vigoare încă din luna mai 2002, însă până în luna mai 2019 nu au existat norme metodologice de aplicare a acesteia.