de la candidat la angajat

Încă de la momentul lansării, Angajez 45+ și-a asumat o comunicare eficientă și transparentă. Indiferent dacă a ajutat cu informații sau răspunsuri, proiectul a reușit să creeze și să solidifice o relație sănătoasă cu publicul căruia i se adresează. În spiritul acestei relații, am selectat o serie de întrebări venite din partea celor care caută un loc de muncă, pe care știm că ai putea să le ai și tu și le-am oferit răspunsuri cât mai clare și cuprinzătoare.

 

Secțiunea aceasta a site-ului Angajez 45+ garantează nu doar familiarizarea cu proiectul, ci și asimilarea de cunoștințe care să faciliteze adaptarea ta la contextual actual al pieței muncii, la digitalizare, la identificarea angajatorilor inclusivi și pregătirea atentă a unui profil profesional propice, atractiv pentru aceștia.

o hartă a călătoriei tale spre angajare

Altfel spus, am pregătit o hartă specială, menită să îți ușureze parcursul aderării la valorile de căpătâi și la misiunea acestei platforme civice, prin înțelegerea în profunzime a calității tale de candidat 45+. Găsește întrebarea care te macină în lista de mai jos și oferă-ți răspunsul de care ai nevoie!​

Găsește întrebarea care te macină în lista de mai jos și oferă-ți răspunsul de care ai nevoie!​

Ce este Angajez45+?

ÎNAINTE DE TOATE, CE NU ESTE...

Angajez 45+

- nu este o agenție de recrutare, ci aduce în proiect mai multe agenții care își pun la dispoziție oportunitățile pentru candidați

- nu oferă joburi, ci le aduce în lumină pe cele ale angajatorilor parteneri care s-au dovedit a fi incluzivi

- nu este un centru de consiliere în carieră, însă aduce pentru tine companii care te pot ajuta cu această parte

- nu este un business, dar are nevoie de sponsorizări pentru a crește și a ajunge la cât mai multă lume, la nivel național, în mediul rural și urban

- și, mai ales, nu este o campanie de caritate, care ajută pe oricine doar pentru că nu are un loc de muncă sau orice companie indiferent de valorile și etica profesională.

CE ESTE

Angajez 45+ se adresează exclusiv angajatorilor incluzivi și, deopotrivă, candidaților care se doresc a fi actuali, celor care sunt deschiși constant la învățare și dezvoltare continuă și își doresc mai mult pentru ei înșiși, astfel încât să fie cu adevărat candidați eligibili într-o piață a muncii mereu în schimbare. Și, mai ales, celor care nu așteaptă să li se dea oportunități, ci le caută activ și se implică activ în dezvoltarea viitorului propriu. ​

 

Este o campanie națională de mobilizare socială, care acționează ca un liant între toți actorii din piața muncii, cu scopul înlesnirii comunicării și dezvoltării de alternative la toate problematicile cu care aceștia se confruntă. Tocmai pentru acest scop aducem împreună angajatori, companii partenere, profesioniști voluntari și candidați, pentru că numai împreună vom aduce schimbarea. ​

 

Un manifest de combatere a crizei forței de muncă și a normalizării pieței muncii, prin aducerea în atenție a oferirii de șanse egale la angajare, născut din convingerea că educarea pieței forței de muncă, printr-o adresare directă către angajatori și candidați, deopotrivă, poate genera schimbarea!

AI NEVOIE DE MAI MULTE INFORMAȚII?

Poți regăsi pe acest site toate informațiile de care ai nevoie. Te invităm să explorezi meniul de mai sus. 

Cum s-a schimbat piața muncii în perioada Covid și cum trebuie să mă pregătesc?

În contextul unei vulnerabilități globale cauzate de criza din sănătate, la nivelul societății și pieței muncii descoperim nevoia stringentă de comunicare transparentă, constructivitate și de identificare de soluții și resurse.

 

60% dintre români au avut de suferit din punct de vedere profesional, din cauza pandemiei persoanele între 45 – 54 de ani au fost cel mai afectate de pierderea locului de muncă

23% dintre români au suferit modificări și scăderi salariale, de normă sau ale beneficiilor

*Conform sondajului IPSOS, mai 2020

 

Provocările și discriminarea cu care candidații 45+ se confruntau în momentul demarării proiectului Angajez 45+ cunoaște acum noi proporții. ​

 

AI NEVOIE DE MAI MULTE INFORMAȚII?

Poți regăsi datele studiului partenerilor noștri aici.

logo patrat ipsos.png

Cum pot ști că CV-ul meu este scris așa cum trebuie?

Un CV bine întocmit trebuie să conțină informațiile cele mai relevante pentru poziția pentru care aplici, precum experiența profesională, educație și abilități. ​

 

Este foarte important sa pui accentul pe realizările profesionale și nu doar sa enumeri responsabilitățile din fișa postului.

 

De asemenea, aspectul CV-ului îți va oferi vizibilitate în fata recrutorilor. Creșterea vizibilității este importantă deoarece, de regula, un recruiter se confruntă cu un volum foarte mare de CV-uri și, în funcție de poziția deschisă și timpul alocat procesului de recrutare, acesta va aloca câteva secunde pentru o primă impresie asupra CV-ului tău.

 

Rețelele de socializare și platformele de recrutare sunt unelte importante în creșterea vizibilității CV-ului.

 

AI NEVOIE DE AJUTOR?

Pentru întocmirea corecta a unui CV, internetul ne pune la dispoziție o multitudine de site-uri de specialitate unde se regăsesc informații utile care te pot ajuta în acest proces, LinkedIn fiind unul dintre acestea, sau poți face asta cu ajutorul partenerilor noștri de la ViitorulMeu.ro

logo patrat viitorul meu.png

Dacă nu mi s-a explicat motivul respingerii candidaturii mele, ce mai pot face?

Dacă nu ți s-a explicat motivul respingerii CV-ului nu te panica, nu înseamna neapărat ca experiența ta profesională nu este potrivită. Este foarte probabil ca și alți candidați sa fie potriviți pentru job.

 

Poți întotdeauna sa ceri un feedback din partea recrutorului, în cazul în care ai fost contactat cel puțin o data de către acesta și dacă nu ai primit un răspuns în termen de 1-2 săptămâni.

 

AI NEVOIE DE AJUTOR?

Pentru îmbunătățirea prezentării la interviu, te pot ajuta articolele despre cum sa răspunzi la întrebările recrutorilor, care se regăsesc de regula pe platformele de recrutare și nu numai, sau partenerii noștri de la ViitorulMeu.ro

logo patrat viitorul meu.png

Este obligatoriu să îmi fac cont pe LinkedIn, ca să obțin un job?

Platforma LinkedIn este foarte folosită de recruiteri pentru a publica job-uri noi și pentru a căuta candidați. Companiile mari și nu numai, se regăsesc pe aceasta platforma unde, pe lângă anunțurile de joburi, promovează valorile companiei și modul în care aceștia își apreciază angajații, iar pentru tine este o oportunitate să ai o imagine de ansamblu asupra acestor aspecte.

 

Este util să ai un profil bine scris (am spune "întocmit") pe această platformă, deoarece îți va crește vizibilitatea și, implicit, șansele de angajare. De asemenea, poți aplica direct la pozițiile care te interesează.

 

AI NEVOIE DE AJUTOR?

Pe platformă poți regăsi informațiile necesare pentru crearea unui profil cât mai vizibil pentru companii, aceasta oferind și un scor cu privire la cât de puternic este profilul tău. Tot pe Linkedin poți găsi articole cu sfaturi pentru realizarea profilului.

 

De asemenea, dacă vrei consiliere profesionistă despre cum să îți faci profilul, poți apela la partenerii noștri de la ViitorulMeu.ro sau poți participa la cursul despre Brandul Personal al partenerilor noștri de la Restart Camp - Career Restart.

logo patrat viitorul meu.png
logo restart camp color fundal alb.png

Unde să caut sau cine mă poate ajuta să găsesc joburi?

Companiile pot recruta prin mai multe moduri, printre care putem enumera pagina de cariere a companiei, prin recomandări interne, platforme și/sau agenții specializate de recrutare și, nu în ultimul rând, prin intermediul social media.

 

Pentru a găsi un nou job este important să decizi ce-ți dorești sa faci pe plan profesional și ce abilități deții, care să te ajute în găsirea unui job într-un domeniu nou. Aceste informații te pot ajuta să apelezi la susținerea unor agenții specializate în recrutare, care pot evalua CV-ul tău și să găsească o compatibilitate între experiența ta profesională sau academică și clienții lor (companiile angajator). Sunt multe astfel de agenții pe care le găsești la o simpla căutare pe Google. Accesând pagina acestora, sau diverse articole de pe internet cu acest subiect, poți vedea ce clienți au și cât de puternici sunt pe piață.

 

În paralel, pentru a crește șansele de reușită, poți aplica chiar tu la joburile din piață prin intermediul platformelor de recrutare (numite generic și ”site-uri de joburi"). De asemenea, poți apela la ajutorul unor prieteni care pot verifica joburile disponibile de la ei din companie și care te pot recomanda, sau la care sa aplici chiar tu, direct, pe pagina de cariere de pe site-ul companiei respective. 

 

Un mod eficient de a crește vizibilitatea profilului tău pe LinkedIn este sa te conectezi cu recruiteri de la firmele unde ai aplicat, precum și cu manageri de la aceste firme. Odată conectat, poți întări într-un mesaj separat interesul față de rolul pentru care ai aplicat, cât și față de firmă, precum și potrivirea cu poziția respectivă. Cu cât mai multe contacte adaugate și conversații inițiate, cu atât cresc șansele ca profilul să fie vizibil și să iasă în evidență.

 

Te invitam sa verifici, de asemenea, dacă sunt joburi disponibile în cadrul companiilor partenere Angajez 45+ sau pe site-ul de joburi susținător al proiectului, Undelucrăm.ro.

UNDE POȚI VERIFICA IMEDIAT JOBURILE DISPONIBILE?​

Ai mai jos câțiva dintre angajatorii care s-au alăturat proiectului, agenția de recrutare Wyser și site-ul de joburi UndeLucram.ro. Dă click pe numele lor să îi accesezi.

logo patrat undelucram.png
logo patrat wyser.png
logo db cargo.png
logo patrat nestle.png
logo patrat groupe societe generale.png

Cum pot să devin mai atractiv pentru angajatori?

Pentru a atrage atenția angajatorilor este important să evidențiezi faptul că ești permanent interesat/ă să înveți lucruri noi și poți realiza acest lucru prin:

- continuarea studiilor și practică pentru upskilling (îmbunătățirea abilitaților și adăugarea unora complementare) sau reskilling (dobândirea de noi abilități, din arii diferite) și prin

- implicarea în diverse activități de îmbunătățire a abilităților tale ”soft” și ale competențelor tehnice. Dacă nu ești familiarizat cu acești termeni, nu te speria! Poți apela la specialiștii de la ViitorulMeu.ro și ei te vor ajuta să înțelegi de ce ai nevoie să convingi angajatorii că ești persoana potrivită pentru compania lor. Iar dacă ai nevoie să înveți concret noi competențe și ai nevoie de experiență pe care să o adaugi în CV-ul tău, înscrie-te în programul Restart Camp - Career Restart la cursurile gratuite.

logo patrat viitorul meu.png
logo restart camp color fundal alb.png

Cum pot să-mi schimb cariera dacă expertiză mea nu mai este căutată de angajatori?

Datorită schimbărilor apărute în piața muncii în ultimele luni, schimbarea carierei a devenit o realitate pentru mulți dintre noi. Digitalizarea a devenit o realitate, alături de creșterea dispoziției de a lucra și de acasă sau de la distanță, atunci când situația o cere.

AI NEVOIE DE AJUTOR?

Dacă te afli în situația în care expertiza ta nu mai este căutată de angajatori, este momentul să te gândești la o schimbare a carierei. Restart Camp - Career Restart este unul din programele care te pot ajuta sa faci acest lucru. Poți să te înscrii la cursurile gratuite aici.

logo restart camp color fundal alb.png

Am nevoie de competențe digitale și limbi străine pentru angajare?

COMPETENȚE DIGITALE:

Acestea nu mai sunt un atu în perioada în care trăim, ci un minim necesar pentru majoritatea joburilor la care vei dori să aplici. Competențele digitale vizează capacitatea unui om de a lucra pe calculator, cu diferite programe, realizând diferite acțiuni ce au ca rezultat documente sau materiale media în format electronic sau capacitatea acestuia de a se adapta rapid la învățarea utilizării de noi programe.

 

LIMBI STRĂINE:

Este important să depui eforturi să îți îmbogățești cunoștințele de limbi străine - în special de limba engleză, deoarece acestea au devenit o necesitate pe piața muncii, dar îți și deschid poarta către materiale de studiu individual, pentru a-și crește șansele de angajare. Aceste cunoștințe te pot ajuta să te integrezi rapid și eficient într-un mediu de lucru internațional și să acumulezi în timp scurt informațiile esențiale pentru rolul pe care te-ai angajat. 

Accesează diverse site-uri sau aplicații unde poți sa îți îmbogățești cunoștințele, precum Doulingo, Rosetta, Babbel, Mondly, etc.

 

AI NEVOIE DE AJUTOR? 
Restart Camp - Career Restart este partenerul nostru care te poate ajuta să câștigi competențe digitale în social media, marketing, creare website-uri sau de design grafic, însă programul partenerului nostru se adresează persoanelor care sunt deja familiarizate cu computerul și cu accesarea internetului.

În acest moment nu avem parteneri care să pună la dispoziție programe de învățare / îmbunătățire a unei limbi străine. Totuși, pe plan local, poți găsi profesori specializați pe diverse limbi străine, dornici și pregătiți să te învețe.

logo restart camp color fundal alb.png

Cum sa justific la interviu perioada lungă în care am fost angajat în aceeași companie, fără a arată dorința de a învață ceva nou sau de a părăsi zona de confort? 

Multe persoane, deși rămân în cadrul aceleiași companii o perioada lungă de timp, au evoluat și au ocupat mai multe poziții/funcții sau au căpătat o expertiză extinsă, chiar și în același rol, crescând pe plan profesional și devenind experte. Dacă este și cazul tău, poți folosi acest aspect ca un atu, subliniind faptul că acea companie ți-a oferit stabilitate și totodată acea posibilitate de creștere de care ai avut nevoie până la un moment dat și nu ai simțit nevoia de o schimbare până acum.

 

Dacă te afli în situația în care ai avut o singură poziție timp de mulți ani în cadrul aceleași companii, poți sublinia faptul ca ai învățat permanent lucruri noi sau că ai învățat mereu din diverse experiențe. De asemenea, poți sublinia și exemplifica faptul că valoarea adusă în companie a venit tocmai din faptul că ai avut aceleași activități o perioada lungă de timp, iar în acest interval ai oferit stabilitate și constanță atât echipei cât și companiei. Practic activitățile tale au fost conform cerințelor, și tu ai adus valoare prin calitatea înaltă, prin constanța în volum și liniaritatea rezultatelor, ceea ce te-au făcut un membru de bază și de valoare.

Îți recomandăm să ai mereu la îndemână câteva exemple de experiențe mai dificile cărora le-ai făcut față cu brio și din care ai învățat ceva util, despre care să poți povesti. Este foarte posibil să-ți fie de ajutor și chiar să fii întrebat explicit despre ele.

 

În oricare dintre situațiile de mai sus te afli, este foarte important sa fii onest și exemplele sa fie reale.

 

AI NEVOIE DE AJUTOR?

Partenerii nostri de la ViitorulMeu.ro te pot consilia în direcția pregătirii pentru interviu, astfel încât ceea ce spui să denote încredere, profesionalism, să fie relevant și să te scoată în evidență.

logo patrat viitorul meu.png

Cum să tratez subiectul așteptărilor salariale, astfel încât să nu fiu catalogat "supra calificat", adică prea scump?

Este important să-ți cunoști / recunoști valoarea profesională și să ai o imagine clară despre ceea ce-ți dorești de la viitorul angajator, pentru a aplica la joburile potrivite pentru tine.

 

În situația în care nivelul tău profesional este de senior și tu aplici pentru o poziție de începător pe un domeniu în care ai experiență, recrutorii pot avea dubii cu privire la nivelul tău de angajament pe termen lung, mai ales că, de regulă, pozițiile de începători presupun un buget mai redus și un nivel mai scăzut de responsabilități. Aceste aspecte te-ar putea determina sa cauți altceva mult prea devreme iar recrutorii vor fi nevoiți sa reia procesul de recrutare, în acest caz. Iar acest proces presupune timp și bani pentru companie.

 

Dacă aplici pentru o poziție care se potrivește nivelului tău profesional, este important să-ți cunoști abilitățile și expertiza, să prezinți argumente convingătoare despre plus-valoarea pe care o poți adăuga companiei și, cel mai probabil angajatorii convinși de compatibilitate îți vor oferi salariul dorit.

 

AI NEVOIE DE AJUTOR?

Partenerii noștri de la ViitorulMeu.ro te pot consilia în vederea abordării salariale din piață, în direcția negocierii ofertei tale dar și a modului în care te poți poziționa la interviu.

logo patrat viitorul meu.png

Care sunt cele mai frecvente întrebări adresate în cadrul unui interviu?

Fiecare interviu este diferit și pentru fiecare discuție și rol este important să te pregătești separat, pentru a putea astfel să te diferențiezi de ceilalți candidați. Citește de multe ori descrierea rolului, încearcă să-ți imaginezi cum ar arata o zi de-a ta în acel rol și parcurge și cerințele tehnice și soft skills necesare poziției în cauză, pentru a pregăti exemple relevante.

Mai jos vei regăsi o serie de întrebări pentru care să pregatești răspunsuri  - lista nu este exhaustivă și reprezintă un punct de plecare în pregatirea ta pentru interviu: 

 • De unde ai auzit de această poziție?

 • Ce ți se pare cel mai interesant la această poziție/companie?

 • Când a fost ultima dată când ai facut o greșeală/când nu ai reușit să livrezi rezultatele cerute?

 • Cum te-ar descrie șeful și colegii tai?

 • Ce iți place să faci în timpul liber?

 • Ce ți-ai propune să realizezi în prima lună, pe această poziție? Dar în primele 3 luni? 

 • Ce abilități profesionale și personale ai vrea să iți îmbunătățesti în viitorul apropiat?

 • Ce iți dorești de la acest rol?

 • Cum ai facut față ultimei situații stresante?

 • Care a fost ultima decizie dificilă pe care ai luat-o? 

 • Povestește-mi despre cel mai complex proiect/cea mai complexă sarcină pe care l-ai gestionat/ai gestionat-o.

 • Care a fost indicatorul de performanță/rezultatul cel mai greu de livrat?

AI NEVOIE DE AJUTOR?

Partenerii noștri de la ViitorulMeu.ro și de la RestartCamp te pot consilia în direcția pregătirii pentru interviu, astfel încât ceea ce spui să denote încredere, profesionalism, să fie relevant și să te scoată în evidență.

logo patrat viitorul meu.png
logo restart camp color fundal alb.png

Ce întrebări aș putea adresa unui recruiter?

Este important să adresezi și tu câteva întrebări intervievatorilor, pentru a-ți da șansa să clarifici anumite aspecte legate de rol, cât și să te diferențiezi față de ceilalți candidați.

 • Ce îți place cel mai mult la această companie?

 • Care este cel mai important proiect, din care acest departament, pe care urmează să-l finalizați în următoarele 3 sau 6 luni?

 • Care este stilul de management abordat la nivelul echipei?

 • Care este zona unde consideri că pot aduce beneficii imediate? 

 • Care este indicatorul de performanță cel mai greu de atins pentru această poziție?

 • Cât timp este acordat training-ului pentru acest rol?

 • Cât de mare este echipa? Care sunt departamentele cu care se interacționează cel mai des?

AI NEVOIE DE AJUTOR?

Partenerii noștri de la ViitorulMeu.ro și de la RestartCamp te pot consilia în direcția pregătirii pentru interviu, astfel încât ceea ce spui să denote încredere, profesionalism, să fie relevant și să te scoată în evidență.

logo patrat viitorul meu.png
logo restart camp color fundal alb.png

În următoarea perioadă vom aduce alături de noi, în proiect, din ce în ce mai multe companii și experți care să te poată ajuta cu informații, consiliere și resurse de care poți avea nevoie, așa că rămâi aproape de proiect și revino din cand în când pe această pagină!

Dacă dorești să rămâi la curent cu noutățile din comunitate și să îți fie trimise în fiecare lună aceste informații, te invităm să te abonezi la newsletterul lunar.

De asemenea, dacă vrei să ne întrebi ceva ce nu ai găsit pe această pagină, poți oricând să ne scrii la candidat45plus@gmail și vei primi un răspuns în cel mai scurt timp.