top of page
Andreea Bălan.jpg
carrefour patrat .png

Am stat de vorbă cu Andreea Bălan, HR Transformation, People & Culture Manager în cadrul Carrefour România, Am avut ocazia să discutăm despre ce înseamă diversitate și incluziune și care este abordarea Carrefour ca angajator divers și incluziv.

Interviu cu

HR Transformation, People & Culture Manager @Carrefour

Andreea Bălan

1. Angajez 45+: Ce înseamnă pentru tine diversitate și incluziune?

Andreea Bălan: Fiecare dintre noi este diferit și atâta timp cât ne acceptăm pe noi și pe cei din jurul nostru exact așa cum suntem, devenim o variantă mai bună, mai creativă și împreună ne putem atinge atât obiectivele personale, cât și cele profesionale.

Fiecare angajator are un rol esențial în a crea contextul potrivit astfel încât fiecare angajat să se simtă parte din echipă, valorificat și integrat. În același timp este în responsabilitatea fiecăruia dintre noi de a transforma diversitatea si incluziunea în realitate prin acțiuni zilnice, indiferent de cât de mici ni se par.

Cred că diversitatea și incluziunea reprezintă cheia succesului și mi-aș dori ca toți cei implicați în povestea Carrefour să aibă o experiență frumoasă profesională, dar și de viață.

2. Angajez 45+: Cum se poziționează Carrefour ca angajator divers și incluziv în piața din România?

 

Andreea Bălan: Anul acesta, mai exact în Septembrie, am obținut o nouă recertificare GEEIS (Gender Equality European & International Standard), ce confirmă progresul companiei pe parcursul ultimilor ani în ceea ce privește diversitatea, egalitatea și incluziunea profesională. Pentru noi este un succes de echipă pe care l-am împărtășit cu colegii noștri, pentru că împreună am reușit să implementăm o serie de inițiative pentru un mediu de muncă divers, cu șanse egale și incluziv.

O altă recunoaștere a impactului acțiunilor noastre este  premiul special primit de Carrefour România pentru „Oportunitățile de învățare continue oferite colegilor și inițiativele ce susțin diversitatea și incluziunea în companie” în cadrul galei Capital Top 100 femei de succes. 

Avem responsabilitatea ca fiecare dintre colegii noștri să se simtă parte din echipa Carrefour implicându-i activ în strategia noastră. Punem preț pe egalitatea de șanse și incluziune și ne bucurăm că în echipa noastră avem parte de diversitate, atât prin rolurile multiple pe care le avem, cât și prin fiecare dintre noi, printr-un cumul de experiențe personale și profesionale.Suntem un actor important în piața locală în primul rând din prisma dimensiunii - 18.000 angajați, dar și a prezenței în România. Suntem conștienți de ceea ce se întâmplă pe piața muncii și de necesitatea implicării în sprijinirea diversității și incluziunii la locul de muncă.

.

3. Angajez 45+: Poți să îmi spui câteva acțiuni prin care faceți ca angajații Carrefour să aibă sentimentul de incluziune, apartenență și echitate în fiecare zi?

 

Andreea Bălan: Aș începe cu semnarea politicii de diversitate si incluziune, prin care Carrefour Romania își asumă responsabilitatea de a crea un mediu în care fiecare angajat are parte de suport pentru a se dezvolta profesional și personal, un mediu în care se sărbătoresc reușitele fiecărui angajat.

Suntem o echipă care își dorește oameni pasionați de munca lor, oferim suport și organizăm workshop-uri pentru toți colegii astfel încât să dobândească informațiile necesare despre cum pot contribui la asigurarea unui mediu de lucru în care fiecare coleg(ă) să simtă că este cu adevărat inclus(ă), binevenit(ă) și apreciat(ă).

Am lansat un program dedicat de onboarding, atât pentru colegii din sediu, cât și pentru cei din magazine. La sediu, programul se desfășoară prin intermediul unei platforme online, Carrefour Explorator, unde fiecare persoană are la dispoziție un pachet complex de informații, de la structura companiei până la informații despre cum pot primi acces în diferite platforme interne. În cazul magazinelor, fiecare coleg nou primește informații și training personalizat încă din primele zile de la managerul direct. De altfel, programul de onboarding continuă alături de colegii din echipă, care împărtășesc din cunoștințele lor.

O altă inițiativă lansată anul acesta este “Școala de lideri” în parteneriat cu Academia de Studii Economice. Se adresează viitorilor lideri Carrefour, identificați împreună cu managerii în urma procesului anual de evaluare a performanței. Ne-am asigurat că in această primă generație de lideri există diveristate din punct de vedere gen, vârstă, experiență, rol, abilități, adresându-ne atât colegilor din magazine, cât și celor din sediu. Pe parcursul unui an, colegii noștri vor dobândi competențe în domenii precum Leadership, Comunicare, Financiar, Project Management, Digital strategy sau Change Management. Fiecare dintre ei va avea un plan individual de dezvoltare  prin efectuarea unor stagii de învațare “on the job”, național sau internațional. Tot programul este organizat în jurul unor activități de învățare experențială, cu aplicabilitate practică. 

Am lansat programul de mentorat “Women empower women” dedicat colegelor noastre din magazine, dar și din sediu, în cadrul căruia vor avea acces la inițiative de invățare și sprijin în dezvoltarea profesională.

Sunt multe acțiuni în curs de desfășurare dedicate tuturor colegilor noștri astfel încât să asigurăm un mediu de lucru divers și incluziv. Carrefour este despre oameni, despre a crește împreună și mă bucur să fac parte din aceasta lume.

4. Angajez 45+:  Care este abordarea Carrefour atunci când vorbim despre recrutarea și integrarea persoanelor cu dizabilități?

Andreea Bălan: Doar împreună putem face o diferență și tocmai din acest motiv îi implicăm activ pe colegii noștri. Le vorbim deschis despre strategia noastră, astfel încât diversitatea, echitatea și incluziunea să fie nu doar în responsabilitatea managementului, ci a fiecăruia dintre noi, parte din lumea Carrefour.

În plus, managerii care sunt implicați în procesele de recrutare participă la o serie de workshop-uri despre diversitate și incluziune, astfel încât experiența candidaților în urma interviurilor să fie una plăcută.

Am creat campanii de recrutare dedicate persoanelor cu dizabilități, oferind o diversitate de roluri atât la nivel de magazine, cât și în sediu, asigurându-ne că mesajele noastre ajung către toți cei care își doresc să facă parte din echipa Carrefour. Ne dorim să fim mai aproape de posibilii candidați și să le arătăm că la Carrefour își pot găsi locul, cât timp sunt dornici să învețe, să facă parte dintr-o echipă dinamică și să își dezvolte cariera, pentru că aici vor avea parte de sprijinul necesar.

Totodată am încheiat parteneriate cu diferite ONG-uri în a ne sprijini în identificarea candidaților potriviți, dar și în crearea unei experiențe de recrutare simplificate.

Scopul nostru este ca fiecare coleg să aibă parte de un bun venit în companie și să se simtă inclus cât mai repede.

Mulțumim pentru deschiderea oferită!

carrefour patrat .png

octombrie 2021

Interviu realizat de

Rodica Obancea

Co-Fondator @Angajez 45+

Rodica Obancea.jfif
  • LinkedIn

Dacă dorești să rămâi la curent cu noutățile din comunitate și să îți fie trimise în fiecare lună aceste informații, te invităm să te abonezi la newsletterul lunar.

bottom of page