top of page
eduard iancu dbcargo.png
dbc.png

Am stat de vorbă cu CEO-ul uneia dintre cele mai mari companii de transporturi din Europa, care
consideră că, după această criză, nu poate exista recuperare fără a implica resursa umană. Iar
companiile vor trebui să accepte că munca de acasă nu va mai fi un beneficiu ci un mod natural de lucru.

Interviu cu

CEO @DB Cargo Romania

Eduard Iancu

1. Angajez 45+: Sunteți CEO-ul uneia dintre cele mai mari companii de transporturi din Europa - cum priviți situația actuală și ce sfaturi ați vrea să transmiteți altor leaderi?

DB Cargo România face parte din grupul DB AG, o companie cu peste 300 de mii de angajați la nivel mondial și o cifră de afaceri de circa 50 de miliarde de euro. Cu o prezență de 20 de ani în piața locală, DB Cargo România are astăzi peste 600 de angajați și ne  mândrim cu evoluția noastră în această perioadă, dar mai ales cu spiritul de echipă construit în rândul angajaților din România.

Sigur că atunci când apare o situație de criză, este necesară o reacție. Cred că nimeni nu a fost pregătit pentru o asemenea criză și mai ales o evoluție atât de rapidă, iar noi, cei din DB Cargo înțelegem foarte clar că trebuie să-i facem față în sensul în care trebuie să păstrăm capacitatea operațională a companiei, atât la nivel european cât și în fiecare țară unde operăm. Din acest punct de vedere, DB Cargo România este hotărâtă să protejeze locurile de muncă și să protejeze interesele clienților săi, păstrând operaționale canalele de transport. Serviciile noastre de transport au o mare importanță pentru industriile principale și aici ne putem referi la industria auto, ciment, îngrășăminte sau la produsele agricole. Vedem o perioadă în care reacțiile noastre trebuie adaptate incertitudinilor unui viitor care evoluează rapid, cu scăderi de volume de transport abrupte sau cu măsuri de restricționare a circulației, de asemenea apărute foarte rapid. Pentru că există deja o experiență de câteva săptămâni de management în astfel de condiții de criză, am definit foarte clar o modalitate de lucru a personalului de birou, în sensul că aceștia pot lucra de acasă, precum și măsuri foarte importante de protejare a personalului care lucrează în teren (mecanici de locomotivă, RTV-iști, șefi de tren sau responsabili de zonă).

Nu aș vrea să-l transmit ca pe un sfat, dar pot să împărtășesc modul nostru de reacție și pot să vă spun că ne-am pregătit foarte rapid, evaluând resursele necesare, completându-le acolo unde am considerat ca este nevoie și ne asigurăm permanent de continuitatea muncii și a disponibilității personalului.

2. Angajez 45+: DB Cargo România se numără printre business-urile care funcționează în perioada aceasta - cum reușiți să faceți față provocărilor actuale? Ce soluții interne, cât și externe ați decis să adoptați?

Reprezentăm o parte dintr-un business indispensabil societății – transportul și sistemul feroviar este implicat în toate marile industrii. Ne-am confruntat, ne confruntăm și am învățat din aceste  provocări apărute atât în situații normale cât și în cele de criză, astfel că aceste experiențe sunt capitalizate într-o echipă de management pe care DB Cargo România o are astăzi, profesionistă și capabilă să se adapteze lucrului, chiar și în condițiile unei pandemii. Privim această provocare ca pe o ocazie de a ne adapta, atât noi cât și autoritățile, sau fiecare angajat. Consider foarte important, în partea de soluții interne, relaționarea în mod constant și continuu cu angajații noștri, o relație cât mai apropiată cu clienții, cu autoritățile din domeniul feroviar, precum și cu alte instituții care iau măsuri la nivelul țării pentru protejarea împotriva răspândirii Covid-19. Suntem foarte atenți la resursele utilizate pe termen scurt și mediu și din acest punct de vedere beneficiem de tot sprijinul grupului nostru.

3. Angajez 45+: Care este impactul asupra angajaților? Ținând cont că în general oamenii au devenit anxioși și speriați, cum reușiti să încurajați și să îi mențineți motivați?

Așa cum am mai spus, nu eram pregătiți pentru un asemenea scenariu, astfel încât suntem parte dintr-un efort comun de adaptare și mai ales de comunicare prin mesaje și fapte. Comunicăm în mod constant cu angajații, în ambele sensuri. Am luat toate măsurile pentru protecția angajațlor noștri în locul în care își desfășoară activitatea, pe locomotive, le-am pus tuturor angajaților la dispoziție măști, mănuși, viziere, materiale dezinfectante și am constatat cu mulțumire că primim în schimb apreciere din partea lor și că sunt folosite în mod responsabil.

4. Angajez 45+:  Criza economică pare să fie iminentă. Cum credeți că va afecta segmenul transporturilor și, implict și compania DB Cargo România?

Cu siguranță există deja o criză economică și ea afectează deja aproape toate segmentele economice astfel încât segmentul transporturilor va urmări evoluția sectoarelor industriale pe care le servește. Avem deja experiența crizei din 2008 și știm că puterea de adaptare și de păstrare a capacității de lucru oferă șansa unei reveniri odată cu industriile care vor recupera ulterior. Încercăm să tragem concluzii din evoluțiile de zi cu zi. 

5. Angajez 45+:  Strategia actuală prezentată pe site-ul companiei pune accent foarte pronunțat pe angajați și ați fost printre primii care au sprijinit inițiativa Angajez45+. Cum vedeți dumneavoastră evoluția pieței muncii în România, într-un orizont de un an - doi de acum înainte? 

Angajații reprezintă resursa esențială fără de care nu am putea să punem în mișcare cele 60 de locomotive și peste 3000 de vagoane pe care le deținem. Investiția în oameni e parte a culturii noastre organizaționale și o promovăm în special în contextul în care principala problemă pe piața actuală o reprezintă lipsa de personal. În această industrie, prea puțin atractivă pentru tineri, ne luptăm așadar cu îmbătrânirea forței de muncă.

DB Cargo România este un angajator incluziv care oferă șanse tuturor candidaților și angajaților indiferent de vârstă sau de alte criterii care ar putea fi discriminatorii. Noi considerăm că secretul pentru a face față incertitudinilor și provocarilor este diversitatea de opinii și experiențe. Așadar, încurajăm lucrul în echipe mixte, interdepartamentale, unde oamenii își folosesc competențele și își cresc potențialul.

Investim deopotrivă în calificarea tinerilor și în actualizarea cunoștințelor celor mai experimentați pentru a fi cu un pas înaintea trendului pieței forței de muncă.

6. Angajez 45+: Credeți în reconversie profesională? Dacă da, considerați că se impune un prag de vârstă pentru aceasta?  

Nu poate exista o recuperare după criză fără a implica forță de muncă. Chiar și înainte de criză, dezvoltarea oricărei companii, nu neaparat în transportul feroviar, era determinată considerabil de capacitatea de atragere a resursei umane. Sunt convins că și în anii care vor urma, forța de muncă rămâne un factor cheie în ceea ce privește succesul unei companii, iar grija pentru această resursă, o cale pentru consolidarea succesului.

Reconversia profesională este o soluție de adaptare la o nouă piață a muncii iar cei care nu își mai găsesc un loc de muncă în funcție de pregătirea lor, ar trebui să ia în calcul și această posibilitate. Una dintre abilitățile cele mai importante este aceea de a învăța continuu, toată viața.

7. Angajez 45+: Care sunt cele mai căutate domenii în care aveți nevoie de candidați, în mod uzual și cum vedeți schimbările viitoare generate de contextul actual? Ce abilități credeți că vor fi foarte necesare?

În ceea ce privește schimbările, în mod cert ele vor exista. Companiile trebuie să accepte că munca de acasă nu va mai fi un beneficiu, ci un mod natural de lucru. Noi începusem deja implementarea timidă a acestei opțiuni, iar acum, că am avut timp să acumulăm și experiență în acest sens, putem spune chiar că îmbrățișăm această schimbare. Pentru a supraviețui, trebuie să te adaptezi continuu. Trebuie să cauți mereu oportunități de îmbunătățire, iar cei mai câștigați vor fi aceia care le vor găsi înainte de a fi obligați să le pună în practică. Tinerii pot face față relativ ușor schimbărilor, provocarea cea mare este la cei peste 45-50 de ani, însă pe viitor, cred că acest prag va progresa și de asemeni va progresa și capacitatea companiilor de a susține capacitatea de adaptare a celor peste 45-50 de ani.

Necesară aș vedea abilitatea de a folosi cu ușurință noua tehnologie, comunicarea și lucrul în echipe la distanță, gestionarea timpului într-un mod tot mai autonom, capacitatea de structurare a informației și de adaptare la un mediu într-o continuă schimbare, auto-motivarea, auto-disciplina și dorința de dezvoltare continuă – acestea vor diferenția candidații în viitor

8. Angajez 45+:  Dacă ar fi să transmiteți un îndemn angajatorilor și angajaților care sunt sau vor fi afectați de contextul actual, care ar fi acela?

   

Din punctul meu de vedere, cred că o comunicare și o colaborare deschisă, o declarare de intenții pe termen mediu și lung, este baza încrederii între angajați și angajatori, putând susține compania și implicit locurile de muncă. Consider că angajatorii trebuie să facă eforturi în a proteja locurile de muncă și a securiza astfel revenirea la o situație mai puțin turbulentă.

Mulțumim pentru deschiderea oferită!

staysafe.png

aprilie 2020

Interviu realizat de

Elena Loredana Dobrea

Ambasador @Angajez 45+

Loredana%20Dobrea%20voluntar_edited.jpg
  • LinkedIn

Dacă dorești să rămâi la curent cu noutățile din comunitate și să îți fie trimise în fiecare lună aceste informații, te invităm să te abonezi la newsletterul lunar.

bottom of page