Dar să nu se schimbe ceva, decât poate pe ici, pe colo, prin părțile esențiale...
Din nou despre cum aleg să mă reinventez în perioada COVID 19
După primele cinci sesiuni de Conversații 45+, poate că v-ați întrebat ce ar mai fi fost de discutat la a șasea?
Creativi și determinați așa cum aveți ocazia să îi vedeți voi înșivă în paginile web, în social media și în alte medii de comunicare, „proiectanții” Angajez 45+ au avut grijă de nedumeririle noastre, închipuite ori reale, și s-au îngrijit de răspunsuri cum nu se putea mai bine.
Cu exercițiul desăvârșirii în rolul ei de moderator neobosit, Gina Matei, Coach a creat condiții pentru ca invitații speciali Angela Roșu, Consilier în carieră la Viitorul meu și Răzvan Popescu, Human Resources Director de la Edenred Digital Center Bucharest, să pună umărul și chiar mai mult decât o vorbă bună la desțelenirea unui teren care prea multă vreme nu a primit atenția cuvenită.
Așadar, într-o formulă care a rotunjit aproape de perfecțiune tematica aflată de o vreme încoace pe buzele tuturor candidaților și ale angajatorilor incluzivi, ne-am conversat despre și în jurul a trei mari întrebări:
- „Cum aleg să mă reinventez în perioada Covid?”,
- „Care sunt oportunitățile din piața forței de muncă?” și
- „Cum beneficiez de aceste oportunități?”
Angela Roșu a ajutat candidații să traducă universul REINVENTĂRII și, cu o eleganță pe care vrem să o regăsim la orice specialist în resurse umane, a readus în atenția fiecăruia faptul că, în situația unor candidați cu vechimi îndelungate, de 20 sau poate chiar 30 de ani în profesiile lor, ceea ce contează este modalitatea de evidențiere a COMPETENȚELOR TRANSFERABILE, adică acele calități pe care un nou angajator le-ar putea valorifica în continuare.
Rezultatele din trecut ar putea căpăta relevanță, deopotrivă pentru șansele unui candidat și pentru succesul unui potențial angajator al acestuia, dacă se vor regăsi în CV sub o formă concisă. Spre exemplu, a descrie pe larg parcursul tău de carieră sau a detalia situații particulare de la vreunul din locurile de muncă anterioare are prea puțină relevanță pentru un angajator din ziua de azi, iar recrutorii la rândul lor ar avea dificultăți să extragă acele trăsături care ar face profilul tău eligibil pentru o poziție vacantă curentă ori de perspectivă.
În schimb, la loc vizibil, pe prima pagină a unui CV actualizat ar trebui să se regăsească sintetizarea abilităților candidatului 45+, sub formele de „adaptabilitate”, „flexibilitate în gândire”, „ascultare activă” (indiferent de nivelurile ierarhice la care ne raportăm), „înțelegere a diferențelor dintre generații” și a „modalităților preferate de comunicare ale diverselor categorii de vârstă dintr-o organizație”. Să nu uităm că, în cea mai mare parte a companiilor, proporția generațiilor Y (Millennials) și Z este mai mare decât cea a generației X, iar diversitatea și incluziunea sunt printre cele mai apărate valori organizaționale.
Toate aceste abilități descrise în CV trebuie susținute cu o conduită onestă, deschidere și sinceritate în comunicarea cu recrutorii și cu angajatorii.
Evident, înainte de orice, contează ce domeniu vrea să urmeze un candidat și cum anume se pregătește acesta/aceasta, ce fel de informații caută și ce date primește despre viitorul loc de muncă. O bună parte din întrebări trebuie clarificată dinainte de a semna un contract de angajare, iar alta se poate clarifica în perioada de testare/probă. Chiar și în cazul 45+, mai ales unde discutăm despre schimbări importante în profilul postului sau în domeniul de activitate, sunt situații în care este nevoie de o perioadă de acomodare, când ar trebui folosite intens toate formulele de testare a potrivirii reale a angajatului cu noul context (cerințele postului, cultura organizațională etc.).
Răzvan Popescu a completat lista de învățăminte, punând în ecuație elemente practice extrase din lecții de viață reală: a lupta pentru succes într-un post stabil dintr-o companie și a lupta pentru succes într-un rol de antreprenor are un element comun, pasiunea. Un candidat care se (re)conectează cu pasiunea lui se distinge prin energie, direcția pe care merge și scopul către care se îndreaptă.
Alegerile pe care un candidat 45+ le are în față, actualmente, sunt greu de făcut. Cerere pentru forță de muncă există în piață, fie că discutăm despre producția digitală, fie că ne referim la cea manufacturieră. Totuși, nu este foarte simplu pentru un 45+ să urmeze trendul din piață, cu atât mai mult în contextul Covid. Spre exemplu, dacă ar fi să ne uităm la cererea de IT-iști, răspunsul ar părea la îndemână: o carieră în IT este încă de viitor.
Totuși, pentru segmentul de candidați cu vechime mare în muncă, ar fi problematic. Către ce domeniu să se îndrepte, mai exact? Să se apuce să învețe programare pe calculator? Dar, în ce limbaj ar trebui să se specializeze? Și cât de îndelung ar trebui să se formeze pentru a ajunge la un nivel de senioritate în IT corelat cu vârsta? De aceea, un COMPANION – de la cei mai apropiați, membri de familie, prieteni, colegi, până la profesioniștii din domeniul consilierii în carieră – ar ajuta, pentru că ar cataliza întrebările și răspunsurile care conduc fiecare candidat/ă către conexiunea cu ceea ce îl/o împlinește ca ocupație, ca organizație, ca echipă sau ca loc de muncă. Împachetând totul într-o strategie, un astfel de companion poate să ajute candidatul să își clarifice OBIECTIVELE, să își facă un PLAN, să treacă la ACȚIUNE și, în cele din urmă, să beneficieze de SCHIMBAREA ÎN CARIERĂ.
Pentru toți candidații interesați să afle și să aplice soluții care să îi ducă mai aproape de schimbarea pe care și-o doresc în carieră, după-amiezile de marți din ultimele șase săptămâni au echivalat cu ACCESUL ONLINE, GRATUIT și NEÎNGRĂDIT la o suită de informații și sfaturi practice de la profesioniști care au dedicat atenție, interes, încredere și resurse pentru reușita fiecăruia dintre participanți.
Candidați sau membri ai echipei de proiect, toți au contribuit la îmbogățirea continuă a Conversațiilor 45+ cu conținut valoros, într-o perioadă în care – în orice direcție ai privi – găsești mai des confuzii decât claritate. Ne bucurăm că am fost martori la finalizarea cu succes a Conversațiilor 45+ din 16.06.2020 și că putem împărtăși aici, cu dragă inimă, concluziile celei din urmă – dar, cu siguranță, nu și ultime – sesiuni de discuții dedicate candidaților și schimbărilor atât de necesare din piața muncii de la noi.
Cu toate că am pus punct deocamdată, abia așteptăm să o luăm de la capăt sau, mai exact, dintr-un alt capăt, căci – fondatori și voluntari – cu toții trag nădejdea că toate Conversațiile Angajez45+ de până acum nu numai că vor educa, orienta, alina, dar vor și rodi.
Nu uitați! Următoarea serie a Conversațiilor Angajez 45+ va începe din luna Septembrie. Rezervați-vă locul și pregătiți-vă să contribuiți cu idei și propuneri. Și, chiar de vreți doar să luați notițe, toți sunteți bineveniți!
articol realizat prin susținerea
scris de
Silviu-Bogdan Nicolae
Managing Director @Exolerate
Dacă dorești să rămâi la curent cu noutățile din comunitate și să îți fie trimise în fiecare lună aceste informații, te invităm să te abonezi la newsletterul lunar.
Comments