top of page

Schimbarea locului de muncă în perioada de criză/incertitudine

Prospectare, pregătirea pentru interviu și interviul propriu-zis


Care sunt oportunitățile din piața forței de muncă și cum beneficiez de ele? _ CONCLUZIILE SESIUNII NR. 3 DIN SERIA CONVERSAȚIILOR ANGAJEZ 45+


A treia sesiune de Conversații Angajez 45+ ne-a adus cel mai proaspăt ghid pentru cei care vor să găsească soluții practice la întrebările lor sau ale cunoscuților pe tema schimbării locului de muncă în perioade de incertitudine.


Cătălina MAGUI, Head of HR la Societe Generale European Business Services și Leonard RIZOIU, Managing Partner la Viitorul meu, alături de zeci de candidați și moderatorul Gina MATEI, coach de carieră la Viitorul meu au întors pe toate fețele teme precum prospectarea, pregătirea pentru interviu și interviul propriu-zis și au stabilit un itinerariu pe care îl împărtășim cu voi aici, punct cu punct.


Când vine vorba despre o schimbare dorită, TOTUL începe cu partea plină a paharului care poartă numele de OPORTUNITATE. Da, perioada prin care trecem este MOMENTUL pentru ca toți participanții din piața muncii să își reașeze priorități, nevoi, căutări.


Apoi, îndată ce am hotărât să fructificăm acest moment, nimic nu este mai potrivit decât o bună PLANIFICARE.


Dacă ești un candidat hotărât și vrei ca toți să vadă acest lucru, înseamnă că știi să începi prin a cunoaște bine terenul în care vrei să intri. Vei STUDIA piața. Îți vei lua tot instrumentarul de care ai nevoie, online sau offline, ca să te interesezi sistematic despre piața muncii, să cunoști bine domeniul către care vrei să te îndrepți și să fii în măsură să înțelegi care sunt aspectele pe care pun accent angajatorii.


Odată ce OPȚIUNILE îți sunt CLARE, va trebui să intri în formă. Este o competiție, până la urmă, atât cu tine însuți/însăți, cât și cu alți candidați. Prin urmare, pregătește-te să intri în cantonament, să te antrenezi pentru a concura la cel mai înalt nivel al capacității tale și să te pregătești pentru interviu. Te vei pregăti, dar șanse mai mari ai dacă te vei pregăti cu ajutorul unor CONSULTANȚI.


De reținut! Câteva întrebări utile în perioada de cantonament:


  • Ce mesaj vrem să transmitem angajatorilor, din punct de vedere al apariÈ›iei cu care ne pregătim să candidăm? Ce È›inută alegem?

  • Care ar fi formulările potrivite pentru a ne descrie abilitățile, în scris sau la interviu?

  • Cum aducem în discuÈ›ie È™i cum scoatem în evidență experienÈ›a acumulată în parcursul de carieră de până acum?

  • Cum ne putem folosi de experienÈ›a dintr-un domeniu, dacă avem de gând să schimbăm domeniul de activitate?

  • Care sunt punctele noastre forte È™i cum se potrivesc ele cu nevoile angajatorilor?

  • Ce ar vedea un angajator la noi, dacă ar examina conduita noastră online sau offline?

  • Care să fie nivelul salariului pentru care aÈ™ accepta o ofertă È™i cum să abordez subiectul?

Dacă antrenamentele nu te-au epuizat, iar voința, interesul și puterile îți sunt la maxim, este bine să ții minte că, în orice situație, alegerea este RECIPROCĂ: nu doar angajatorii își aleg candidații, ci și candidații își aleg angajatorii.


Ce ar ajuta un candidat să facă o alegere bună? Păi, în primul rând să ne gândim că am vrea să facem o investiție durabilă. Fiind vorba despre un interes pe termen lung, ar trebui să fim atenți la calitatea angajatorului prin prisma culturii organizaționale, a caracterului incluziv al politicilor de personal sau alte criterii de evaluare în acord cu valorile pentru care milităm sau cu care ne identificăm. Înainte de a accepta o ofertă, este recomandat să ai niște calcule făcute, să îți construiești un buget de venituri și cheltuieli în raport cu care să poți decide.


Ce ar ajuta o companie să distingă între diverși candidați? Foarte probabil, un angajator din ziua de astăzi este atent la profilurile pe care candidații le întrebuințează în interacțiunea cu platformele de social-media. Conținutul postărilor are potențialul de a ajuta, dar și de a încurca un candidat. Prin urmare, înainte de a intra în competiția de pe piața muncii, ar fi bine să vă asigurați că există consistență între aspirațiile voastre de candidați și postările pe care le faceți în social-media.


Conchidem cu îndemnul de a vă pregăti bine. Asemenea unei decizii de a-ți investi capitalul financiar, este foarte important ca să ai clarificate direcțiile către care poți merge. Prin intermediul proiectului nostru, poți accesa resurse cu utilitate practică și ai ocazia de a apela la profesioniști din domeniu. Ei te vor ajuta să fii eficient în obținerea clarității de care ai nevoie și te vor asista în fazele tranziției către următoarea etapă de carieră.


Nu uitați! A patra ediție a Conversațiilor Angajez 45+ este programată pentru 2 iunie 2020. Rezervați-vă un loc și pregătiți-vă să contribuiți cu idei și propuneri. Și, chiar de vreți doar să luați notițe, toți sunteți bineveniți!

 

articol realizat prin susținerea





Silviu-Bogdan Nicolae

Managing Director @Exolerate


 

Dacă dorești să rămâi la curent cu noutățile din comunitate și să îți fie trimise în fiecare lună aceste informații, te invităm să te abonezi la newsletterul lunar.



bottom of page